It’s a real foto copy!
Blijf op de hoogte en volg Wim
01 Augustus 2007 | Thailand, Pattaya
Afgelopen week waren we op vakantie in Cambodja. Een prachtig land. Cambodja heeft een verschrikkelijke periode achter de rug. Het schrikbewind van Pol Pot (Khmer Rouge) heeft diepe sporen achtergelaten. In economisch opzicht loopt Cambodja vele jaren achter op Thailand. Hotels bij Angkor zijn er pas sinds een jaar of 10. Geldautomaten zijn er pas sinds 2006. Het zal echter allemaal wel in rap tempo veranderen !
Het is ook een stuk rustiger dan in Thailand, bijvoorbeeld wat betreft verkeer. Er zijn veel minder auto’s, vrijwel iedereen verplaatst zich per fiets, cyclo, brommer of remorque-kang (een brommer met aanhanger – die ze zelf tuk tuk noemen). Op straat zijn niet alleen minder voertuigen maar ook minder honden. We snappen wel hoe dat komt; je kunt bij kraampjes langs de weg dog meat kopen
Hoewel het niet meer de echte cowboy sfeer is voel je je wel minder veilig dan in Thailand. Je moet volgens de reisgidsen goed op je hoede zijn. Dat klopt ook wel; als echte Hollandse had Meike het touwtje van het fototoestel om haar hand en voorkwam daarmee dat een voorbij scheurende motor het toestel hardhandig uit haar handen graaide. Schade gelukkig alleen een paar blauwe plekken.
Eerst een paar dagen in de hoofdstad Phnom Phen. Doordat de stad niet zo groot is en er niet zoveel toeristen zijn, kom je op alle toplocaties steeds dezelfde gezichten tegen. Bij ‘Grand Palace’, ‘The Silver Pagoda’ etc. .....
Het bezoek aan het ondervragingscentrum cq gevangenis S21 (secret office 21) en de killing fields waren erg indrukwekkend. Het ‘French Quarter’ in Phnom Phen ademt een koloniale sfeer. Prachtige gebouwen waar nu steeds meer trendy restaurants en hotels komen.
Siem Raep is het toeristisch centrum van Cambodja. Jaarlijks bezoeken 2 miljoen mensen Angkor. Angkor Wat is de bekendste en grootste tempel. De Bayong met de 216 gigantische smiling Buddha gezichten, de gedeeltelijk overwoekerde tempel Ta Prohm en (het tochtje naar) Banteay Srei zijn minstens even mooi !
Bij de tempels komen ook opeens uit allerlei hoeken mensen (met name kinderen) te voorschijn die van alles en nog wat willen verkopen. Het zijn echte salesmensen die niet snel nee accepteren...
Mister, mister do you want water ? Only one dollar ! Als je dan antwoord met ‘I already have water’. Roepen ze terug ‘Do you want cool water ?’, of ‘You want Beer ?’ ‘No thank you’ helpt niet... ‘You want buy drink for friend ? ‘No thank you’ of ‘May be later’ is nog steeds niet genoeg. ‘Do you want to buy drink for your driver ?’…..
Naast drinks is er een rijk aanbod van sjaals, fluiten, boeken etc. ‘Do you want to buy a book of Cambodia (or post cards) ?’ Als je dan zegt: ‘I already have a book/post cards’ krijg je meestal als antwoord ‘But this is different book/ different postcards’ (klopt meestal ook wel) of ‘But this good quality, real fotocopy’ …???
Nog een salesgesprekje: ‘Where are you from ?’ waarop je natuurlijk zegt: ‘I’m from Holland’ Antwoord: ‘If I know the capital of Holland, you buy from me ?
Of ‘If you know the capital of Madagaskar you get discount’
Nou dat hebben we dus maar even opgezocht, voor de volgende keer ..ha ha (PS Het is dus Antananarivo, het is maar dat je het weet).
Mijn Engels gaat er hier ook niet echt op vooruit. Effectieve communicatie wordt bevorderd door het gebruik van korte zinnen (maximaal 5 woorden, gebruik geen moeilijke woorden). Een voorbeeld van curry-engels (Aziatische versie van steenkolen engels). Dus niet “Tomorrow I would like to go to the airport, can you please pick me up in the lobby at ten o’clock”. Curry-engels geeft: Tomorrow I go airport. Ok ? Pick-up morning ten o’clock. Ok ?
Een geweldig voorbeeld van curry-engels las ik in een boekje van Joep van Deudekom (Het perfecte reisverhaal). Joep was in het ziekenhuis in Thailand. Het gesprek met de arts ging als volgt:
“Do you know what I have?” Yes, you have whyless.
Sorry ? You have whyless
Whyless ? Yes, whyless
Whyless, what is whyless ? Yes, whyless
Yes, but what is it ? It’s whyless
Aha, it’s whyless ? Yes, a whyless
What is whyless?
Yes, what is a whyless. Whyless is whyless
Ah, so I have whyless. Yes you have whyless.
Opeens viel het kwartje: Flied lice = fried rice. Whyless = virus.
Op het werk heb ik dit soort gesprekken geregeld... Gelukkig ben ik al aardig gewend aan het curry-engels en kan ik meestal wel raden wat ze bedoelen !
01 Augustus 2007 - 13:55
Achie:
Gave foto's weer!! Wij gaan in januari ook maar even naar Cambodja, lijkt me!!
Mooi verhaal Jopie, jullie hebben toch maar een bijzonder leven zo!
Liefs, Achie! -
01 Augustus 2007 - 13:56
Achie Nog Een Keer:
Vooral die meditatie-foto is gaaaf!! -
01 Augustus 2007 - 18:18
Els:
Weer! mooi verhaal. Goed dat jullie ruimte nemen voor reizen en vakantie met elkaar in alle hectiek. Pluk de dag / het leven.
Wij gaan molgen lichting Flanklijk,
liefs Els en de mannen. -
01 Augustus 2007 - 21:20
A3&H:
Mooi verslag en schitterende foto rapportage uit Cambodja. Jullie benutten je vrije tijd op een geweldige manier.
W&B zijn hier geweest, in de tuin bijgepraat en Kaasfondue gegeten. Het was heerlijk weer.
W&B naar Heerlen begeleid.
Gisteren W&B naar Culemborg vervoerd.
Ra ra...
Liefs groetjes,
A3&H -
04 Augustus 2007 - 16:51
Johan:
Weer een mooi verhaal. Wat zijn er toch een hoop mooie dingen te zien op deze wereld! En zo verschillend... En ook een hele andere wereld dat Azie. 'k Kom volgend jaar zeker langs!
JB -
17 Augustus 2007 - 10:52
Moh:
Nihao Jopie!
Wij zijn terug uit China! Was super! En nu zijn we klaar om naar Thailand te komen!! Veel plezier!